Mindenkinek lehessen annyi gyereke,
amennyit szeretne!
EN

Hogy kezeld emberként a munkavállalódat?


haromkiralyfi.hu / 2018.11.26.


Charles Handy, világhírű társadalom- és gazdaságfilozófus a Három Királyfi Három Királylány Mozgalomnak nyilatkozott:

"Beszéljünk először az első görbéről. Olyan mint ez itt, mint egy „S” itt az oldalon. S, mint szigma. Én azt gondolom ez az élet görbéje, ez jellemző minden élő szervezetre, lehet az  egy emberi lény, egy szervezet, politikai párt, vagy akár egy vállalat.

Amit tehetünk, hogy időben elkezdünk egy második görbét. Azok a szervezetek, amelyek hosszú távon terveznek - vannak amelyek évszázadok óta működnek - befektetve egy második görbébe, így tudnak mindig megújulni.

A tanácsom: amikor azt érzed, hogy minden rendben - mint ember, vagy mint szervezet, vagy mint ország - az az a pont, amikor el kell kezdened befektetni a jövőbe. Így lesz mozgástered, pénzed, erőforrásod és időd. Ha nem így teszel később azt fogod mondani: „Bár előbb elindítottam volna a változásokat a vállalatomban, bár képeztem volna magam! Most jobban állnék.”

Egy nagyon érdekes kérdés: mindenki növekedni akar. A szervezetek is nőni akarnak. Azt gondoljuk, ez a fejlődés mértéke. De emberként nem akarsz mindig nagyobb lenni, nem igaz? Nem tudunk állandóan nőni. Amit szeretnék, jobbá válni, okosabbá, tehetségesebbé, birtokában lenni több megoldásnak. Ha mindezt jól teszem tehetősebb leszek. Ezért mondom, hogy váljunk jobbá, ne nagyobbá. Ugyanez igaz a szervezetekre is. A vezetők azt gondolják: „Ha lesz még 500 emberem, akkor egy nagyobb szervezet vezetője leszek. Nagyobb hatalmam lesz, nagyobb hatásköröm.” De több lesz a probléma is, mert több ember több problémát is jelent. A növekedés és a több üzlet több gondot is jelent. Pedig lehetnél jobb abban, amit csinálsz, jobbá válhatsz, mint a konkurenciád, ezzel nagyobb piaci részesedést szerezhetsz. Aggódom az olyan szervezetek miatt, amelyek állandóan növekednek. Ez persze jó a top vezetőknek, több a hatalmuk, híresebbek.  De a férfiak és nők a szervezetben egy nagyobb szervezet kisebb pontjává válnak. Senki nem akar kisebbé válni egy nagyobb szervezetben, de annál inkább ugyanaz a szereplő egy jobb szervezetben. Így jobban fogsz keresni és jobbnak érzed az életed.

Egyre több ember szeretné a saját munkáját, saját időbeosztásban és egyéni módon végezni.

Emlékezzetek, családbarát vállalatok! A családok emberekből állnak, a szervezeteiteket emberek alkotják. A technológia segíthet, de nem állhat a középpontban. Az emberségesség  az első, a technológia csak második. Kérem, hogy ezt ne felejtsétek!

Amire az emberek vágynak egy szervezetben, de akár a családban, a szabadság. Szabadság arra, hogy úgy végezzük a dolgunkat, ahogy szeretnénk. Természetesen figyelemmel a vállalati célokra. Amit biztosan nem szeretnek az emberek, ha pontosan megmondják nekik, hogyan végezzék a munkájukat. Adódik a kérdés, hogyan adhatsz szabadságot és gyakorolhatsz kontrollt egy időben?

Nos kitaláltam ezt a kis egyszerű modellt, amit „fánk modell” vezetésnek nevezek. Ez egy angol típusú fánk, a lekvár a közepén van. Ez a középső rész, a lekvár, amit meg kell tenned, ha ez nem teljesül, nem végzed jól a dolgod. Ez lehet a gyár működésének javítása, vagy a költségek csökkentése, vagy hasonlók. Mindezek rögzíthetők egy munkaköri leírásban, vagy egyéni célként. De ha az egész munkánk ilyen, az nem túl motiváló. A lekváron kívüli rész a mozgástér, a szabadság, ahol próbálkozhatok, újíthatok.

Üzenetem a Három királyfi, Három Királylány Mozgalomhoz csatlakozóknak: Emlékezzetek, hogy a legjobb királyfik és királylányok mind emberi lények, és ha azt akarjuk, hogy jól dolgozzanak úgy kell kezelnünk őket, mint potenciális hercegeket és hercegnőket, hiszen ők mind emberek - nagy lehetőségekkel."

Előző oldalra »  •  Főoldalra »

Aktualitásaink

Még több

Interaktív

Index

Névmutató a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom sokoldalú tevékenységéről

0-9ABCCsDEFGGyHIJKLMNNyOÖPRSSzTUÜVZ

Videó galéria

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot!