Célunk, hogy megszülessenek
a kívánt, tervezett gyermekek.
EN
Célunk, hogy megszülessenek
a kívánt, tervezett gyermekek.


Naptár

Részmunkaidő kutatás 2016


haromkiralyfi.hu / 2017.01.24.


"Van, de nem elég..." - Részmunkaidő Magyarországon

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom örömmel értesíti Önöket arról, hogy sikerrel zárult 2016-os országos kutatásunk, melyben a munkáltatók és a munkavállalók véleményét kértük ki a részmunkaidős foglalkoztatásról.

Friss, nagymintás kutatásunk kimutatta, hogy mind a munkaadói, mind a munkavállalói oldalon lenne igény és nyitottság a részmunkaidős foglalkoztatásra, amely nemcsak a munkavállalók számára nyújtana könnyebbséget, hanem a cég iránti elköteleződés is nagymértékben emelkedne – ezek a legfontosabb megállapításai a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által elvégzett felmérésnek.

"Kutatásunk egyik fő célja az volt, hogy összevessük a részmunkaidős foglalkoztatás megítélését a munkaadói és a munkavállalói oldalon: mekkora igény van rá, mennyire lehetne vonzó foglalkoztatási forma ma Magyarországon, illetve hol vannak az akadályok a kereslet és a kínálat találkozásánál” – vázolja fel a legfontosabb kérdéseket Lerf Andrea kutatásvezető, a Mozgalom önkéntese.

A kutatás létjogosultsága az alábbi tényeken alapszik:

· Hazánkban a 20 és 64 év közötti populációt nézve 100 főből csupán 3,4 fő dolgozik részmunkaidőben, amivel az európai országok között az utolsók között vagyunk (az EU átlag 100 főből 13,3 fő részmunkaidős).

· Az elkövetkező 5-7 évben több, mint 1,1 millióan érik el a nyugdíjkorhatárt (55-62 év közöttiek), a jelenlegi pályakezdő fiatalok (18-25 év közöttiek) száma pedig megközelíti a 955 ezer főt, akiknek jelentős hányada külföldön tervez szerencsét próbálni.   Emiatt a következő években folyamatosan csökken majd a fiatal generációt képviselők száma (körülbelül 780 ezer főre), amely jelentős munkaerőhiányt okozhat hazánkban.

Érdemes tehát már most elgondolkodni olyan lehetőségeken, amelyek új alternatívát jelenthetnek a nagyszámú felszabaduló munkahely betöltésére.

Eredményeink:

A válaszok alapján beigazolódott, hogy a legfontosabb indok, amiért a munkavállalók a részmunkaidős beosztást választanák,

  • a gyermekvállalás (37%), amelyet a gyermekes háztartások is megerősítettek válaszaikkal,

  • a munka-magánélet egyensúlyának biztosítása (24%),

  • a 45 év felettieknél pedig megjelenik az idős szülő, illetve családtag ápolása is mint indokoló tényező.

A részmunkaidő – a gyermekek korát figyelembe véve – 3-6 év közötti gyerekeket nevelők között a legnépszerűbb (53%), míg a 6-12 éves korosztály esetében jellemzően a 2-3 gyermekkel rendelkezők, és a kisebb méretű cégnél dolgozók preferálják azt.

A kutatásban  a válaszadók 52%-a szerint nagymértékű könnyebbség lenne számára,ha részmunkaidőben végezhetné a munkáját. A ez a lehetőség. A nők és a házasságban élők körében ez még markánsabban megmutatkozott.
Az eredményeket összevetve a részmunkaidő és a cég iránti elköteleződés között nagyon szoros összefüggés figyelhető meg­:  a legmagasabb értéket adták a részmunkaidős lehetőségre, hasonlóan vélekedtek (78%) a cég iránti elköteleződésről is. Úgy tűnik, hogy a részmunkaidős opció nemcsak egy kedvező családbarát megoldás, hanem erősítheti a lojalitást, és csökkentheti a fluktuációt. A válaszadók 75%-a  elkötelezett az ilyen munkahelyek mellett.

Látva hazánk szerény eredményeit a nemzetközi mezőnyben, meglepőnek mondható, hogy a munkavállalói mintában 68%, a munkaadói mintában 87% mondta azt, hogy elérhető cégüknél a részmunkaidős lehetőség. Azoknál a cégeknél, ahol nincs erre mód, a válaszadók 64%-a azt jelölte, hogy maximálisan segítené az életét a részmunkaidős munka, és szintén 64%‑uk nyilatkozta, hogy az elköteleződésüket is maximális szintre emelné.

A válaszadók közel kétharmada dolgozna részmunkaidőben, még akkor is, ha az ebből befolyó jövedelemre nem lenne feltétlenül szüksége.

A kutatás eredményei bebizonyították, hogy mind a munkáltatók, mind a munkavállalók nyitottak a részmunkaidő lehetőségére. A következő lépés, hogy miként lehet ezt akciótervek formájában megfogalmazni, és hogyan tud valóban megjelenni évről-évre egyre több olyan munkahely, amely biztosítja a részmunkaidős foglalkoztatást.

A 2017 január 24-én megtartott mini konferencia anyagai megtekinthetők:

 

 

 Videó üzenet hollandiából: A rugalmas munkavégzés 6 alapelve:   Videó összefoglaló a minikonferenciáról:

 

Ha a kutatás bővebben érdekli, kérjük, hogy kísérje figyelemmel híreinket:

www.haromkiralyfi.hu
www.balansz.info
www.facebook.com/haromkiralyfi

Előző oldalra »  •  Főoldalra »

Aktuális programjaink országosan

Még több program megtekintése

Interaktív

Videó galéria

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot!