Mindenkinek lehessen annyi gyereke,
amennyit szeretne!
EN

Családról és munkáról


haromkiralyfi.hu / 2019.02.15.


Teltházas konferencia a Házasság
hetén az MTA székházában

A karrier és a család nem oltja ki egymást, egyikben sem teljesedhetünk ki a másik nélkül, az élet célját a kettő együtt határozza meg - írta az emberi erőforrások minisztere a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom február 14-i budapesti konferenciájára küldött köszöntő levelében.

Kásler Miklós a Házasság hete alkalmából rendezett, Családról és munkáról című eseményen felolvasott levelében azt írta, a magyar társadalom erejét ezer éve az adja, hogy képes az alapértékeinek megfelelően élni és megtalálni a tökéletes egyensúlyt a munka, a családi élet és a haza szolgálata között. Hozzátette, Isten férfit és nőt teremtett, hogy egymást kiegészítve a gyerekekkel alkossanak tökéletes egészet. A családban mindenkinek megvan a maga szerepe, feladata, küldetése, mindenki egyenlő, de nem egyforma, és a családi élethez hozzátartozik a munka is, hiszen az elvégzett munka öröme és az otthon szerető közege együtt teszi széppé az életet. A miniszter azt írta, úgy látja, a társadalom is támogatja mindezt, és számíthatnak a tudományokra, az egyházakra, a szociális szervezetekre és a munkáltatókra is, hiszen egyre több az olyan munkahely, amely segíti a családos munkavállalókat, közben pedig a szociális, jogi és infrastrukturális háttér is a gyerekeket nevelőknek kedvez.

Herjeczki Kornél, a 12 éve indult Házasság hete mozgalom országos koordinátora arról beszélt, hogy a házasságok előtt álló következő kihívás a média és a digitalizáció hatása a párkapcsolatokra. A közösségi médiát a dinamithoz hasonlította, hozzátéve: feltalálásakor a dinamitot nagy örömmel használták, de ki kellett tapasztalni azt is, mennyit árthat. A közösségi médiát is meg kell tanulnunk használni, hogy minél kevesebb "sérülést" okozzon - hangoztatta Herjeczki Kornél.

Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta párkapcsolatról, elköteleződésről beszélt előadásában, kiemelve, hogy elemi emberi szükséglet a társ megtalálása, ez az igény sejtjeinkbe van vésve. 

Engler Ágnes, a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány alelnöke, a Debreceni Egyetem oktatója és Berényi András, szintén a Debreceni Egyetem munkatársa bemutatta fiataloknak indított tréningsorozatukat, amelyet a Boldogságkeresés útjai című, Kopp Mária szociológus és férje, Skrabski Árpád kutatásaiból összeállított kötet alapján dolgoztak ki. Azt mondták, azért tartották fontosnak a tréning elindítását, mert a mozgalom egyik kutatása szerint a fiatalok vágynak az elköteleződésre, és túlnyomó többségük szeretne házasságban élni, ennek feltételeként pedig az anyagi javak előtt a megfelelő ember megtalálását jelölték meg.

A konferencián kerekasztal-beszélgetéseken vitatták meg szakértők, hogy hogyan lehet a családi életre nevelni az iskola falai között, hogy hogyan válhat családbaráttá egy vállalat, valamint hogyan lehet a munka és a magánélet egészséges egyensúlyát megőrizni a házasságban. Ez utóbbi beszélgetésben részt vett Gorove László mentőorvos és felesége, Gorove Kriszta gimnáziumi tanár, a Házasság hete 2019 arcai.

Előző oldalra »  •  Főoldalra »

Aktualitásaink

Még több

Interaktív

Index

Névmutató a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom sokoldalú tevékenységéről

0-9ABCCsDEFGGyHIJKLMNNyOÖPRSSzTUÜVZ

Videó galéria

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot!