Célunk, hogy megszülessenek
a kívánt, tervezett gyermekek.
EN
Célunk, hogy megszülessenek
a kívánt, tervezett gyermekek.


Naptár

Család és karrier: A kutatás eredménye


haromkiralyfi.hu / 2017.10.24.


Családbarát egyetemi címet kapott a Corvinus Egyetem

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az EMMI támogatásával országos, reprezentatív kutatást készített az egyetemisták között, hogy kiderítse mi kell ahhoz, hogy a fiatalok már az egyetem alatt vállalhassanak gyereket. A Budapesti Corvinus Egyetemen tartott sajtótájékoztatón bemutattuk a kutatás gyorsjelentését.


A Corvinus Egyetem egyúttal csatlakozott a Mozgalom által képviselt családbarát szemlélethez, ezért megállapodást írtunk alá, és Családbarát hely címet helyeztünk ki az egyetem baba‑mama szobájához.

A megfelelő partner megtalálását és a szülői szerepre való érettséget tartják a legfontosabb feltételnek az egyetemisták a gyermekvállalásnál - derül ki a kutatásunk gyorsjelentéséből.

Engler Ágnes, a mozgalom kutatásvezetője elmondta, 11 egyetemen több mint 1500 kérdőívet töltöttek ki a hallgatók. Ezekből az látszik, hogy az egyetemisták családcentrikusak és házasságpártiak, valamint legalább két gyereket szeretnének. A legtöbben az első gyereket 25-30 éves koruk között vállalnák.

A családalapítás legfontosabb feltételének a megfelelő partner megtalálását tartják, ezután következik a biztos munkahely, a harmadik helyen pedig a szülői szerepre való felkészültség szerepel. A megkérdezettek a negyedik helyre sorolták a saját lakást, majd a karrier és a kedvező szociális ellátások következnek, míg a saját autó az utolsó a rangsorban - ismertette a kutatásvezető.

Engler Ágnes közölte, a kérdőívben arra is kíváncsiak voltak, mi kell ahhoz, hogy a fiatalok már az egyetem alatt merjenek gyereket vállalni, a válaszadóknak ugyanis csupán két százaléka vélekedett úgy, hogy akár már a tanulmányai alatt megszülné az első gyerekét.

A megkérdezettek a leginkább hátráltató tényezők között említették, hogy nincs tartós párkapcsolatuk, mert elszigetelten érzik magukat és nehezen tudnak ismerkedni. Véleményük szerint több közösségi helyszínre és párkapcsolatról szóló előadásokra lenne szükségük.

Skrabski Fruzsina, a mozgalom elnöke arról beszélt, hogy az 1970-es években jellemzőbb volt, hogy már az egyetem alatt szültek a nők, ám - ahogy az a felmérésükből kiderül - akkoriban még nem voltak annyira túlterheltek a hallgatók, mint jelenleg.

Ezért az egyetem alatti gyermekvállalás támogatása érdekében kidolgoznak és a kormány elé terjesztenek majd egy programtervet várhatóan még az idén - jelentette be.

A sajtótájékoztatón együttműködési megállapodást kötött az egyetem és a mozgalom, valamint Családbarát hely címet kapott az intézmény baba-mama szobája.

Ezzel kapcsolatban Skrabski Fruzsina azt mondta, a családbarát szemléleti egyre "trendibb" a gazdaságban, és egyre inkább felismerik a cégek és vállalatok, hogy ez a hozzáállás megbízhatóbb munkavállalókhoz és profitnövekedéshez is vezethet.

Lánczi András, a BCE rektora elmondta, az egyetemen évek óta kutatják a családokat elsősorban közgazdasági szempontból, és folyamatban van a családpolitikai mesterképzés akkreditációja is.

Emellett intenzíven dolgoznak azon, hogy a munkahelyi légkör javításának részeként segítsék a munka, a tanulás és a család összeegyeztetését. Példaként említette, hogy hosszú idő után ismét van az egyetemen őszi és tavaszi szünet, amely egybeesik a közoktatási szünettel, így a szülők otthon tudnak maradni a gyerekekkel.

Pavlik Lívia, az egyetem kancellárja kiemelte, hogy a családbarát munkahely kialakításánál nem kizárólag az anyákra koncentrálnak, és igény szerint minden kisgyermekes munkatársaknak próbálnak részmunkaidőt biztosítani.

(Forrás: haromkiralyfi.hu, MTI, Echo TV)

Előző oldalra »  •  Főoldalra »

Aktuális programjaink országosan

Még több program megtekintése

Interaktív

Videó galéria

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot!